Canada eTA-eisen

Toelatingseisen voor Canada gaan veranderen

Vanaf medio maart 2016 moet u uw Canadian Permanent Residents Card of Permanente Residents reisdocumenten meenemen wanneer u naar Canada vliegt. Als u dit niet doet kan het gebeuren dat u niet aan boord van het vliegtuig mag.

Als u op dit moment niet beschikt over een Permanent Resident Card moet u eerst informatie vinden voor het aanvragen van een Permanent Resident reisdocument.

Canada eTA-eisen

Bij een bezoek aan Canada is het noodzakelijk dat u altijd de juiste reisdocumenten en een identificatiedocument meedraagt voor zowel uzelf als voor uw kinderen die met u reizen.

Transportbedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen, zijn er verantwoordelijk voor dat u in bezit bent van de juiste, geldige reisdocumenten voor de toegang tot Canada. Als u niet over deze documenten, waaronder een eTA of een bezoekersvisum, beschikt kan de toegang vertraagd zijn of boarding kan worden geweigerd.

De volgende reisdocumenten worden als niet-betrouwbaar beschouwd en kunnen niet worden gebruikt om naar Canada te reizen:

 • paspoorten uitgegeven door Somalië,
 • niet-machine leesbare paspoorten uitgegeven door de Tsjechische Republiek,
 • tijdelijke paspoorten uitgegeven door de Republiek Zuid-Afrika en
 • voorlopige paspoorten uitgegeven door Venezuela.

Hoe lang kan ik als bezoeker in Canada blijven?

De Border Services Officer bij het 'punt van binnenkomst' (POE) zal bepalen hoe lang u in het land mag blijven. De meeste bezoekers krijgen toestemming voor een verblijf van zes maanden vanaf de datum van binnenkomst. Als de Border Services Officer een kortere periode toestaat, dan wordt de datum waarop u Canada verlaten moet hebben in uw paspoort vermeld.

Als u langer wilt blijven dan de periode die werd toegestaan, dan moet u uiterlijk 30 dagen voor afloop van het visum een verlenging aanvragen.

Wat is een Electronic Travel Authorization (eTA)?

Een eTA is een nieuwe toelatingseis voor vreemdelingen met visa-vrijstelling en die van plan zijn om naar Canada te vliegen. De toestemming wordt elektronisch gekoppeld aan uw paspoort en is geldig voor vijf jaar of totdat uw paspoort verloopt (welke datum eerder komt).

Heb ik een eTA nodig of een visum voor een reis naar Canada?

Afhankelijk van uw staatsburgerschap heeft u misschien geen visum nodig. Waarschijnlijk heeft u wel een eTA (Electronic Travel Authorization) nodig.

Transportbedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen, zijn er verantwoordelijk voor dat u in bezit bent van de juiste, geldige reisdocumenten voor de toegang tot Canada. Als u niet over deze documenten, waaronder een eTA of een bezoekersvisum, beschikt kan de toegang vertraagd zijn of boarding kan worden geweigerd.

Bezoekers van de volgende landen hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Canada (maar hebben wel een eTA nodig):

 • Staatsburgers van Andorra, Antigua en Barbuda, Australië, Oostenrijk, Bahama's, Barbados, België, Brunei, Chili, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, de Heilige Stoel (houders van een paspoort of reisdocument afgegeven door de Heilige Stoel, Vaticaan), Hongarije, IJsland, Ierland, Israël (de houders een Israëlisch paspoort), Italië, Japan, Zuid-Korea (Republiek), Letland, Liechtenstein, Litouwen (houders van een biometrisch paspoort/e-paspoort, afgegeven door Litouwen), Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Papoea-Nieuw-Guinea, Polen (houders van een biometrisch paspoort/e-paspoort, afgegeven door Polen), Portugal, Samoa, San Marino, Singapore, Slowakije, Slovenië, Solomon eilanden, Spanje, Zweden, Zwitserland, Taiwan (houders van het gewone paspoort afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Taiwan met hun persoonlijke identificatienummer).
 • Britse burgers en de Britse overzeese burgers - Een Britse burger of een Brits overzees burger met toestemming om terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk.
 • Britse overzeese gebieden, de burgers van - Een inwoner van een Brits overzees gebied waarvan het staatsburgerschap is afgeleid door middel van geboorte, afkomst, registratie of naturalisatie in één van de Britse overzeese gebieden Anguilla, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Falklandeilanden, Gibraltar, Montserrat, Pitcairneilanden, St. Helena of de Turks- en Caicoseilanden.
 • British National (Overseas) - houder van een 'British National (Overseas) paspoort', afgegeven door het Verenigd Koninkrijk aan personen die geboren zijn, genaturaliseerd zijn, of geregistreerd zijn in Hongkong.
 • Britse onderdanen - houder van een Brits paspoort, afgegeven door het Verenigd Koninkrijk met de bevestiging dat de houder recht van verblijf heeft in het Verenigd Koninkrijk.
 • Hong Kong Special Administrative Region - houder van een geldig 'Special Administrative Region paspoort', afgegeven door de Hong Kong Special Administrative Region van de Volksrepubliek China.
 • Ingezetenen en staatsburgers van de Verenigde Staten - Een staatsburger van de Verenigde Staten of een persoon die rechtmatig is toegelaten tot de Verenigde Staten met een permanente verblijfsvergunning (Green Card) of in bezit van andere documenten met bevestiging van een permanente verblijfsvergunning.

Hoe kan ik een eTA aanvragen?

De aanvraag kunt u online doen en neemt slechts enkele minuten in beslag. U hebt een paspoort, een creditcard (Visa of Mastercard) en een e-mailadres nodig. De creditcard heeft u nodig omdat er kosten zijn voor een eTA-aanvraag. De eTA is geldig voor een periode van maximaal vijf jaar na uitgifte.

Het aanvraagformulier voor een eTA is/zal beschikbaar zijn op deze pagina.

Heb ik een visum nodig als ik slechts op doorreis ben in Canada zonder stop?

Als u staatsburger bent van een land zonder visa-vrijstelling dan heeft u een transitvisum nodig, ook als u slechts op doorreis bent in Canada. Dit is zelfs nodig als de transit minder dan 48 uur duurt. Het transitvisum is kosteloos. Vul de aanvraag in voor een bezoekersvisum (Temporary Resident Visa) en kies transitvisum uit de lijst met opties op het formulier.

Als u vrijgesteld bent van visumplicht en u heeft nu een eTA nodig voor een bezoek aan Canada, dan heeft u ook een eTA nodig als u slechts op doorreis bent in Canada.

Het is mogelijk dat u geen transitvisum of eTA nodig hebt als u reist naar of vanuit de Verenigde Staten. Als sommige vreemdelingen voldoen aan specifieke eisen, dan is het 'Transit Without Visa Program (TWOV)' en het 'China Transit Program (CTP)' voldoende voor doorreis van en naar de Verenigde Staten zonder een Canadees transitvisum.

Permanente inwoners van Canada

Als u een permanente inwoner van Canada bent en u keert terug naar Canada via commerciële transportmiddelen zoals vliegtuig, boot, trein of bus, dan moet u uw permanente verblijfsvergunning laten zien bij terugkomst. Als terugkeert met een eigen voertuig, zoals een auto die op uw naam is geregistreerd, dan is er andere geldige documentatie nodig.

Als u om welke reden dan ook van plan bent om Canada te verlaten, controleer dan dat uw permanente verblijfskaart niet zal vervallen voordat u terug bent. De meeste kaarten zijn geldig voor vijf jaar. Maar het is aan te raden dit toch nog te controleren om problemen bij terugreis te voorkomen.

Geen toegang

Sommige mensen die naar Canada willen reizen worden geweigerd. Met andere woorden: het is hen niet toegestaan om het land binnen te komen. Er zijn een aantal dingen die er toe kunnen leiden dat u 'ongewenst' wordt verklaard, waaronder betrokkenheid bij criminele activiteiten, schendingen van de mensenrechten en de deelname aan de georganiseerde misdaad.

Uw toegang kan ook worden geweigerd op basis van veiligheid, gezondheid of om financiële redenen.