Belastingvrije aankopen als handbagage in Canada

Gepubliceerd: May 16, 2021 | Tags: Toegangsvereisten voor Canada, Duty Free-aankopen

In de meeste Canadese luchthavens is het toegestaan belastingvrije goederen te kopen, waardoor ze goedkoper worden dan artikelen in de normale winkels, vooral goederen waar een hoge accijns op geldt, zoals tabak en alcohol. De Canadese Air Transport Security Authority bepaalt wat wel of niet meegebracht kan worden in het vliegtuig, en daarbij kunnen andere normen gelden dan in uw eigen land. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de geldende regels.

Ingecheckte bagage

U kunt in uw ingecheckte bagage maximaal 5 liter sterke drank met een alcoholgehalte van 24% tot 70% meenemen. Hieronder vallen niet de dranken met een gehalte van minder dan 24% zoals wijn en bier. Er gelden wel fysieke beperkingen zoals het gewicht en het formaat van de tassen.

Handbagage

De meeste luchthavens leggen beperkingen op wat betreft formaat en het aantal tassen dat u mee mag nemen. Bij Air Canada is bijvoorbeeld slechts één kleine koffer of tas toegestaan die moet passen in het kastje boven uw zitplaats of onder de zetel vóór u, en een persoonlijke tas zoals een handtas, laptop of cameratas.

Spuitbussen, vloeistoffen en gels met een inhoud van maximaal 100 ml of 100 gram zijn toegestaan, maar die moeten in een doorzichtig plastic etui met ritssluiting met een inhoud van hooguit 1 liter worden verpakt. U kunt kleinere artikelen meenemen zoals een lipstick, parfum, handdesinfecteermiddel of tandpasta, mits ze allemaal in dat etui  passen.

Flesjes drinkwater mogen niet door de veiligheidscontrole als ze deze hoeveelheid  overschrijden, dus is het een goed idee om uw drankje pas te kopen nadat u door de controle bent geweest.

Wat gebeurt er nadat u door de controles bent geweest?

Nadat u de veiligheidscontrole bent gepasseerd staat het u vrij, belastingvrije artikelen te kopen in iedere winkel van de luchthaven en u kunt deze meenemen op uw vlucht. U moet echter bedenken dat u zich dient te houden aan de hoeveelheid die toelaatbaar is in het land van uw bestemming en als u onderweg in een ander land moet overstappen dient u zich ook te houden aan de regels van dat land.

Waar u ook aan moet denken is, dat de officiële veiligheidstassen vanaf het moment van aanschaf slechts 48 uur geldig zijn, dus moet u de artikelen overpakken in een andere tas als er tijdens uw reis meer tijd verstrijkt.

Kunnen bepaalde goederen in beslag worden genomen?

Ja, onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk dat u sommige of al uw aankopen niet aan boord mag meenemen als deze de toegestane limieten overschrijden of als de goederen niet aan boord van het vliegtuig mogen worden meegenomen. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot beperkingen op toegestane items. Als belastingvrije artikelen niet worden vervoerd in veiligheidstassen die door de luchthaven of de luchtvaartmaatschappij zijn goedgekeurd, of als de tas met belastingvrije artikelen is geopend voordat u door het controlepunt gaat, zijn de artikelen mogelijk niet toegestaan aan boord.

Conclusie

De reizigers wordt geadviseerd zich aan de beperkingen en regelgeving te houden bij het aankopen van belastingvrije artikelen. Als u een overtreding begaat kan dit kostbare gevolgen hebben op het gebied van belastingen en boetes. Daarom wordt het de reizigers aangeraden enkel belastingvrije goederen in te slaan wanneer zij voorbij de controlepunten zijn gekomen.