De ervaring met het reizen op een Canada eTA

Gepubliceerd: Apr 23, 2020 | Tags: ETA-aanvraag annuleren, Toegangsvereisten voor Canada, Canada eTA-verwerking

Introductie

Een eTA is een handige reismachtiging die personen in staat stelt naar Canada te reizen zonder een visum te hoeven aanvragen. Alternatieve vormen van reismachtigingen naar Canada zijn een visum voor Canada of een tijdelijke verblijfsvergunning, waar een langere verwerkingstijd voor nodig is en waarvoor de aanvraagkosten hoger zijn.

Waar is een eTA geschikt voor?

Een eTA voorziet reizigers die er voor in aanmerking  komen in een handige manier om naar Canada te reizen voor toeristische, zakelijke of doorreis bezoeken gedurende een tijdsbestek van 180 dagen (zes maanden). Een eTA kan voor meerdere bezoeken gebruikt worden en wordt uitgegeven voor een periode van vijf jaar, of tot aan de vervaldatum van het paspoort, welke datum het eerst komt.

Wanneer vraag ik een eTA aan?

Een eTA moet worden verkregen voor het vertrek van een reiziger per vliegtuig naar Canada. Een Canada eTA is niet vereist als Canada bereikt wordt over land of zee. Aanvragers dienen een eTA online aan te vragen en moeten proberen hun aanvragen enkele dagen of weken voor hun vertrek naar Canada te versturen. Een geldig paspoort en een goedgekeurde eTA worden vereist om Canada binnen te gaan.

Het neemt ongeveer 10 minuten in beslag om het online aanvraagformulier voor een eTA in te vullen. Het formulier bevat vragen over het paspoort van de aanvrager, een contactadres, werkgelegenheid, de aard van de reis en verdere achtergrondvragen over de voorgeschiedenis van immigratie, criminele voorgeschiedenis en medische voorgeschiedenis.

Wat gebeurt er nadat ik mijn aanvraag verstuurd heb?

Canada eTA- aanvragen worden doorgaans binnen enkele minuten na versturing verwerkt. Indien de aanvragers 24 uur na indiening geen bericht hebben ontvangen aangaande de status van hun eTA, kunnen zij de status van hun aanvraag online controleren. Verder kunnen de aanvragers zich ook  in verbinding stellen met Immigration, Refugeesand Citizenship Canada (IRCC) om de status van hun aanvraag te controleren en ervoor te zorgen dat het juiste e-mailadres aan de aanvraag verbonden is.

Hoe zal mijn eTA worden geverifieerd voor vertrek naar Canada?

Reizigers met goedgekeurde Canada eTA’s hoeven geen print-out of digitale schermkopie van hun reismachtigingen bij zich te hebben. Een goedgekeurde eTA is verbonden aan het paspoort van de reiziger. IRCC raadt de reizigers echter aan om voor eigen gebruik een kopie van de eTA uit te printen. De eTA van een reiziger wordt op een van de twee manieren geverifieerd voordat zij op het vliegtuig naar Canada stappen.

Vliegmaatschappijen en reserveringswebsites – Online luchtvervoerders en reserveringswebsites kunnen de status van de eTA van een reiziger controleren voordat zij een instapkaart uitgeven. Deze sites hebben een gedeelte op het incheck-portaal waar de reizigers gevraagd wordt hun goedgekeurde eTA nummer in te vullen voordat zij beginnen in te checken. Indien een reiziger niet in het bezit is van een goedgekeurde eTA zal het niet mogelijk zijn om online in te checken.

Inchecken op het vliegveld. – Vertegenwoordigers van uw vliegmaatschappij of van het vliegveld controleren uw paspoortgegevens met het Advance Passenger Information System (APIS) en gaan na of u een goedgekeurde Canada eTA heeft of een visum. Als u geen geldig eTA heeft krijgt u geen toestemming om in te checken voor uw vlucht.

Wat gebeurt er bij aankomst in Canada?

Hier onder staan de drie veiligheidsstadia waar u bij aankomst op een vliegveld in Canada doorheen moet bij het passeren van de Canadese douane.

Declaratie bij de douane (E311)

Vul van tevoren uw E311 declaratiekaart in. Wanneer u Canada binnengaat heeft u uw paspoort en een ingevulde E311 declaratiekaart nodig, die wordt uitgedeeld tijdens uw vlucht of bij aankomst bij de terminal. De Canada Border Service Agency (CBSA) heeft een mobiele app ontwikkeld voor reizigers om digitale eDeclaration douaneformulieren op hun mobiele apparaat te creëren om de toegang tot Canada te versnellen met selfservice Primary Inspection Kiosks.

Primaire inspectie door CBSA

Primaire inspectiepoorten bediend door CBSA – Uw paspoort wordt gescand door beambten van de CBSA bij Primaire Inspectiepoorten. De Canada Border Service Officers (CBSO) kunnen u vragen stellen omtrent het doel van uw bezoek, het binnen brengen van waardevolle goederen, en wie de ontvangers van deze goederen zijn. Ook kan er een foto van u gemaakt worden en kunnen uw vingerafdrukken opgenomen worden door CBSO. Er wordt een stempel in uw paspoort gezet waar de uiterste datum op staat vermeld waarop u Canada dient te verlaten.

Primary Inspection Kiosks met zelfbediening – Bij een Primary Inspection Kiosk kunnen reizigers zelf hun paspoort scannen en ofwel een E311 declaratiekaart inleveren of hun e-Declaration QR code vanaf hun mobiele app scannen. U wordt gefotografeerd aan de Primary Inspection Kiosks.

Bagageband en secundaire inspectie door CBSA

Nadat u door de douane bent gekomen komt u de internationale bagageclaim afdeling van het vliegveld binnen. Hier kunt u uw bagage afhalen en eventuele invoerheffing op geïmporteerde goederen betalen. Dan dient u het CBSO bewijs te tonen dat u de heffing betaald heeft voordat u de bagageclaim mag verlaten. Andere reizigers moeten wellicht wederom hun ingevulde E311 declaratiekaart vertonen.

Als er een extra controle vereist is als onderdeel van de veiligheidsprocedure wordt u naar een secundaire inspectieruimte geleid waar de CBSA uw bagage zal onderzoeken en mogelijk nog meer vragen zal stellen over uw verblijf in Canada en de goederen die u het land binnen voert.

Wat gebeurt er als ik mijn verblijf in Canada wil verlengen?

Indien u langer in Canada wilt blijven dan de periode die u is toegekend bij aankomst, kunt u een verandering van status aanvragen

Wat gebeurt er wanneer ik Canada verlaat?

Afhankelijk vanaf welk vliegveld u uit Canada vertrekt hoeft u mogelijk niet meer door de douane te gaan. IRCC verricht digitale controle op het komen en gaan van reizigers in Canada, zodat u niet meer door de douanecontrole hoeft te gaan bij vertrek uit het land. Het is mogelijk dat reizigers weer een stempel in hun paspoort krijgen als zij Canada verlaten, maar het is niet gebruikelijk bij vertrek uit het land.

Vraag de juiste reisvergunning voor Canada aan

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor de Canadese eTA, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen of een van de vele andere in aanmerking komende landen, dan hebt u een goedgekeurde eTA nodig voordat u voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden naar Canada reist. Ga aan de slag met uw aanvraag of raadpleeg de eTA-eisen voor meer informatie over de Canadese eTA.

Canadese eTA aanvragen