Een Canadese cultuurgids voor de bezoeker

Gepubliceerd: Jul 14, 2020 | Tags: Canadese cultuur, Canada eTA gebruikt

Introductie

Canada is de noorderbuur van de Verenigde Staten op het Noord-Amerikaanse continent. Wat betreft de totale land- en wateroppervlakte is Canada het op een na grootste land ter wereld, maar het is schaars bevolkt. Aan de westkant ligt Canada aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Stille Zuidzee. Door deze ligging beschikt Canada in de provincies die aan de oceanen liggen over een welig maritiem natuurschoon. Het middengedeelte van het land is begroeid met het Boreale Woud. Wat de inwoners betreft zijn die in Canada heel gastvrij ten opzichte van buitenlandse bezoekers en dit heeft veel te maken met het grote aantal immigranten uit andere continenten die zich daar gevestigd hebben. Of je Canada nu bezoekt met een visum of met een eTA, er zijn wat aspecten aan de Canadese cultuur die je zullen helpen meer begrip en waardering te krijgen voor hetgeen Canada bezoekers te bieden heeft.

Verschillende talen in Canada

De taalkundige geschiedenis van Canada kan worden toegeschreven aan haar verleden als land dat gekoloniseerd werd door twee Europese grootmachten. Het land heeft twee algemeen gesproken talen, namelijk Engels en Frans. Het woord Canada betekent dorp of nederzetting. De laatste tien  jaar is het aantal Engels sprekenden gestegen, terwijl het aantal Frans sprekenden gedaald is. Momenteel spreekt meer dan 15% van de Canadese staatsburgers vloeiend Frans en Engels.

Symbolisme in Canada

Er zijn universele symbolen die altijd ten toon worden gesteld bij officiële en onofficiële Canadese evenementen. Deze symbolen worden beschouwd als nationale culturele symbolen. De drie voornaamste symbolen die aan Canada zijn verbonden zijn hockey, bevers en de Koninklijke Canadese politie te paard.

Hockey – Hockey wordt beschouwd als de nationale sport die een bron van nationale trots is voor de Canadezen. De sport wordt gebruikt om de eenheid en verbondenheid van de diverse gemeenschappen die in Canada wonen te accentueren. Sinds 1920 hebben nationale Canadese hockeyteams voor mannen en vrouwen 20 Olympische medailles gewonnen, waarvan 13 gouden medailles.

Bevers – De bever heeft respect afgedwongen door zijn nijverheid. Bevers werken hard om ingewikkelde nestbouwwerken te creëren van twijgjes en modder. De bever is een vreedzaam dier dat de vrede hoog in het vaandel heeft. Het is een nederig, getrouw, niet roofzuchtig dier; bijzonder  vanwege de unieke kwaliteiten die het bezit.

De Royal Canadian Mounted Police, politie te paard – de RCMP vertegenwoordigen het belang dat de Canadezen hechten aan nederigheid en getrouwheid. De kernwaarden die deze symbolen  voortstuwen zijn hard werken, samenwerking, beleefdheid en geduld. Het insigne van de RCMP bevat een buffelkop en het Canadese esdoornblad, dat ook weer een voorbeeld is van Canadees symbolisme.  

Het eten in Canada

De Canadese voedselindustrie is veelzijdig, maar er bestaan minder nationale gerechten. De Canadezen zijn echter trots op hun maple syrup, wat iets is om van te watertanden. De reden dat het land niet veel oorspronkelijke gerechten heeft is waarschijnlijk dat er diverse culturen gevestigd zijn. De immigranten vanuit andere landen hebben hun authentieke recepten meegebracht en bijgedragen aan de verscheidenheid aan gerechten die er te vinden zijn.

Er zijn restaurants in alle soorten en maten te vinden in de Canadese steden;  kenmerkend voor de Canadese veelzijdigheid en gastvrijheid.

De jaargetijden van Canada

Het land heeft vier duidelijke jaargetijden. Er is veel sneeuw en ijs en kou in de winter. In de zomer kan het heet worden, maar de gemiddelde temperatuur tijdens de topmaanden van de zomer wordt meestal niet hoger dan 27 graden Celsius.

In de winter zijn de Canadezen druk met bezigheden buitenshuis zoals snowboarden en skiën. De lente en de zomer zijn ideaal voor Canadezen om deel te nemen aan wandel- en fietstochten. Tijdens uw bezoek aan Canada kunt u in de lente van prachtige bloemen genieten, in de zomermaanden naar het strand gaan, en in de herfst de bladeren zien verkleuren.

Etiquette in Canada

Als u er niet van houdt uw verontschuldigingen aan te bieden wanneer u iets fout doet, zult u zich in Canada misschien niet zo thuis voelen. Canadezen hebben groot respect voor rustige, hoffelijke mensen. In het openbaar hechten zij waarde aan de aanwezigheid van anderen, en alles wat beschouwd wordt als storend kan niet worden toegestaan. Bepaald onbeschoft gedrag zoals rondhangen, voordringen in de rij, een scène trappen, dronkenschap in het openbaar en schelden wordt als aanstootgevend  beschouwd.

Canadezen zijn echter tolerant en gaan confrontaties uit de weg. Wanneer je iets doet dat hen stoort zullen ze op een afstand blijven. De meeste Canadezen verontschuldigen zich snel, zelfs wanneer ze nergens schuld aan hebben.

Individuele rechten en expressie

Canada streeft ernaar, een omgeving te creëren waar alle geslachten gelijk behandeld worden. Canada is een van de weinige landen die de inwoners toestaat zich als transseksueel te identificeren door hun geslacht aan te duiden met een X in hun paspoort. Canada is ook een van de weinige landen die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd hebben.

De natuur in Canada

Canada is rustig en heeft een veelzijdige cultuur. Als u  de  rust van de Canadese natuur wilt ervaren ga dan eens naar gebieden buiten de steden.

Er is een uitgestrekt gebied van ongerepte wildernis dat schaars bevolkt is en ideaal is voor natuurliefhebbers. Reizigers kunnen over een gletsjer in de Rocky Mountains trekken, door weelderige groene regenwouden aan de kust op Vancouver Island wandelen of kanovaren op Lake Ontario.

Conclusie

Canada is geografisch gezien een rijk gezegend land dat reizigers mogelijkheden biedt de uitgebreide stedelijke en landelijke omgevingen te verkennen. De veelzijdigheid van de geografie en de bevolking van Canada zorgen voor een warm onthaal voor alle reizigers.