GCKey Request, wat betekent dat?

Gepubliceerd: Dec 04, 2019 | Tags: Canada eTA In afwachting, GCKey-aanvraag

Introductie

Een eTA aanvraag wordt doorgaans binnen enkele minuten na het versturen verwerkt. Er zijn echter gevallen waarbij een aanvraag handmatig verwerkt moet worden door IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada). In deze gevallen wordt een aanvrager binnen een paar uur tot een paar dagen op de hoogte gesteld van  het IRCC verzoek om aanvullende gegevens of documentatie om een eTA aanvraag te ondersteunen. Dit verzoek om aanvullende documentatie of gegevens wordt gedaan in de vorm van een GCKey Request.

Wat is een GCKey?

Een GCKey is de digitale identificatie die wordt gebruikt door de Canadese overheid om Canadese eTA en visa-aanvragen te beheren. Een GCKey stelt de aanvragers in staat de IRCC online diensten te gebruiken voor het indienen van documenten en andere gegevens. De meeste eTA aanvragers zal niet verzocht worden een GCKey te creëren, enkel aanvragers die bericht hebben gekregen van de IRCC over een lopende eTA aanvraag, die dienen een GCKey te creëren.

Wat zijn de redenen voor een GCKey Request?

De meest voorkomende GCKey Requests hebben iets te maken met een criminele voorgeschiedenis. IRCC kan eTA aanvragers met een criminele voorgeschiedenis vragen om politierapporten, toestemmingen, ontslagcertificaten of andere documenten waaruit blijkt dat de veroordeling is geschrapt en een mogelijke gevangenisstraf volbracht is. Er zijn ook gevallen waarin IRCC een  GCKey Request aan de eTA aanvrager stuurt om aanvullende informatie als er mogelijke immigratieproblemen zijn of een risico van besmettelijke ziektes waar over verteld is op het eTA aanvraagformulier. Als er omstandigheden zijn waar de medische geschiedenis van de aanvrager reden voor bezorgdheid geeft kan IRCC een certificaat opvragen van een medisch onderzoek van de aanvrager.

Deze onderzoeken kunnen uitsluitend worden verricht in medische centra die door IRCC erkend zijn.

Waarom behoor ik gehoor te geven aan een GCKey Request?

IRCC zal een e-mail sturen naar de aanvrager met een tijdslimiet waarop de aanvullende documenten in ontvangst moeten zijn genomen. Als de documenten niet op tijd zijn ontvangen zal IRCC een beslissing nemen over de aanvraag op grond van de beschikbare gegevens. Met onvoldoende gegevens zal IRCC waarschijnlijk een negatieve beslissing nemen en de eTA aanvraag afwijzen. Daarom moeten de aanvragers zo spoedig mogelijk in actie komen om meer kans te hebben dat hun eTA goedgekeurd wordt.

Hoe moet ik reageren op een GCKey Request?

De aanvragers moeten niet via e-mail op een GCKey Request reageren. Alle aangevraagde documenten moeten worden ingediend via het IRCC portaal. De aanvragers kunnen een account aanmaken om te reageren en documenten in te dienen voor de GCKey door de volgende link te bezoeken:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html

Klik op de optie voor het aanmelden van een nieuw account. Er zal u verzocht worden een gebruikersnaam aan te maken met een wachtwoord en de instelling van beveiligingsvragen voor het account. Als u al eerder aangemeld bent geweest voor een GCKey kunt u een bestaand account gebruiken en een nieuw geval toevoegen met een referentienummer dat IRCC u gegeven heeft in de meest recente e-mail aangaande het GCKey Request.

Nadat een GCKey account gecreëerd is moet de aanvrager de aanvraag aan het referentienummer van de eTA aanvraag koppelen. Dit begint meestal met de letter ‘V’. Dit kan worden gedaan door op de optie “Link eTA application to this account” te klikken. Zodra de aanvraag gekoppeld is, zal de lijst van gevraagde documenten van de IRCC aan de gebruiker getoond worden. Overtuig u ervan dat geüploade documenten overeenkomen met de file uploadvereisten  en goed leesbaar zijn.

Kan ik naar Canada vertrekken na het uploaden van de gevraagde documenten?

Nee, als de beslissing van IRCC over uw eTA aanvraag nog niet gekomen is, bent u nog steeds niet in het bezit van een geldige eTA. Daarom kunt u beter niet proberen een vlucht naar Canada te nemen aangezien u geen toegang tot het vliegtuig krijgt of bij aankomst in Canada niet over de grens mag gaan.

Wat kan ik doen als er problemen optreden bij het uploaden van de GCKey documenten?

De systemen van IRCC kennen regelmatige onderhoudsperioden en uitvaltijden. Als de aanvragers moeilijkheden ondervinden bij het uploaden van hun documenten kunnen zij contact opnemen met IRCC op Twitter of contact opnemen met het Canadian government technical team for support.

Hoe kan ik mijn GCKey wachtwoord opnieuw instellen?

U kunt uw GCKey wachtwoord opnieuw instellen door de volgende link te bezoeken: https://clegc-gckey.gc.ca/j/eng/l en te selecteren: ‘Forgot your password?’

Dan wordt u gevraagd de beveiligingsvragen te beantwoorden die u heeft geselecteerd toen u uw GCKey account aanmaakte. Nadat u de vragen correct heeft beantwoord krijgt u de kans een nieuw wachtwoord in te stellen.

Wat kan ik doen als ik mijn GCKey gebruikersnaam ben vergeten?

Er bestaat geen manier om een verloren GCKey gebruikersnaam terug te krijgen. Daarom dient u in zo’n geval een nieuwe te creëren door de volgende pagina te bezoeken en de optie te selecteren die het beste bij uw situatie past: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/register.html

Conclusie

De meeste eTA aanvragers ontvangen hun goedgekeurde machtigingen binnen enkele minuten na aanvraag. Er bestaan echter gevallen waarin bepaalde aanvragen handmatig moeten worden verwerkt, en daarom wordt er door IRCC een GCKey Request verstuurd. Als de aanvragers een GCKey Request ontvangen, moeten zij voor de tijdslimiet is verstreken reageren met de bijbehorende aanvullende gegevens aangezien IRCC hoe dan ook een beslissing zal nemen over een aanvraag, of zij nu een antwoord hebben van de aanvrager of niet.