Heb ik een eTA of visum nodig voor Canada?

Gepubliceerd: Oct 16, 2018 | Tags: Canadese eTA, Canadian Visa

Inleiding

Het aanvragen van visa voor buitenlandse reizen kan verwarrend zijn, vooral als u niet zeker weet welk type reisvergunning bij uw situatie past. Als u naar Canada wilt reizen, moet u waarschijnlijk een van de volgende twee documenten aanvragen: een eTA (Electronic Travel Authorization) of een visum. Weet u welke u nodig hebt? Verspil geen tijd met het aanvragen van het verkeerde document of bladeren door verwarrende overheidswebsites. Alles wat u moet weten vindt u hier. Lees verder om te weten te komen welk type reisvergunning u nodig hebt.

Verschillen tussen een Canadese eTA en een Canadees visum

Een Canadese eTA is niet hetzelfde als een Canadees visum. Een visum is een tastbare vergunning, zoals een stempel of een sticker die in uw paspoort wordt aangebracht zodat u een vreemd land binnen mag. Meestal vraagt u vooraf een visum aan bij een ambassade of krijgt u er een aan de grens. Voor beide is tijd nodig voor het invullen van de papieren en de goedkeuring van een immigratieambtenaar. Canada vraagt staatsburgers van veel landen om een visum om Canada binnen te komen.

Een eTA is daarentegen iets eenvoudiger. Als Canada geen visum vereist van staatsburgers van uw land, dan hebt u waarschijnlijk een eTA nodig. Er is een uitzondering voor Amerikaanse staatsburgers, die aan de grens alleen een paspoort moeten laten zien om Canada te mogen betreden. Legale inwoners van de VS die geen staatsburger zijn, moeten echter wel een eTA aanvragen.

Een Canadese eTA is gemakkelijker en sneller aan te vragen dan een Canadees visum. Een eTA is elektronisch in plaats van tastbaar en wordt automatisch aan uw paspoort gekoppeld zodra uw aanvraag is goedgekeurd. De meest voorkomende Canadese visa zijn visa voor eenmalig gebruik en visa voor meervoudig gebruik. De meeste mensen krijgen een visum voor meervoudig gebruik waarmee ze maximaal zes maanden per keer in Canada mogen verblijven gedurende een periode van tien jaar, of tot hun paspoort verloopt. Een eTA blijft vijf jaar geldig. Krijgt u echter een nieuw paspoort, dan moet u een nieuwe eTA aanvragen, aangezien een eTA aan uw paspoort is gekoppeld.

Voor- en nadelen van beide

Zowel een Canadese eTA als een Canadees visum heeft voor- en nadelen. Hoewel u niet kunt kiezen welke van beide u aanvraagt, omdat dit afhangt van het land van staatsburgerschap, is het nog steeds de moeite waard om te weten wat de kenmerken van uw Canadese inreisdocument zijn en wat u kunt verwachten. Uw ervaring kan immers totaal anders zijn dan die van uw zwager die een andere nationaliteit of Amerikaanse immigratiestatus heeft.

Een voordeel van een eTA is dat de aanvraag veel sneller en goedkoper verloopt dan bij een visum. In principe kunt u binnen het uur een goedgekeurde eTA ontvangen voor reizen naar Canada. Het aanvragen van een Canadees visum kost meer tijd. Bovendien hoeft u uw paspoort nergens heen te sturen en hoeft u niet naar een gerechtsgebouw of ambassade om uw visum te ontvangen. Uw eTA wordt automatisch gekoppeld aan uw paspoortnummer, waardoor het oversteken van de grens een gestroomlijnd proces is.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het verkrijgen van een eTA. Omdat de aanvraag alleen elektronisch is, hebt u niet de mogelijkheid om deze af te drukken en per post te versturen. Als u liever met papier en inkt werkt, moet u zich aanpassen aan de online opzet. U moet uw aanvraag ook in één keer invullen, dus als u niet al uw reisdocumenten in orde hebt wanneer u begint, moet u misschien helemaal opnieuw beginnen. Ten tweede is een eTA vijf jaar geldig, waarna u een nieuwe aanvraag moet indienen. Een Canadees meervoudig visum is tien jaar geldig voordat u het moet verlengen.

Een visum is over het algemeen niet zo gemakkelijk te verkrijgen als een eTA. Als u staatsburger bent van een land waarvoor Canada een visum vereist, zult u een langere en misschien wel frustrerendere procedure moeten doorlopen om dat visum te bemachtigen. Voor een enkele reis kan dit te veel werk lijken. Het verkrijgen van een Canadees reisvisum is zeker geen schrikbarende procedure, maar vereist wel veel meer papierwerk dan een eTA-aanvraag en de verwerking duurt langer. Hoewel de wachttijden variëren, kunt u rekenen op minstens twee dagen tot een maand voordat u uw Canadese reisvisum ontvangt. Afhankelijk van uw situatie, krijgt u misschien ook een visum voor eenmalig gebruik in plaats van het gebruikelijkere meervoudig visum. Dat is veel geld en werk om één keer naar Canada te gaan.

Conclusie

Nu u de verschillen kent tussen een Canadese eTA en een Canadees visum, hoeft u alleen nog maar uit te zoeken voor welke van beide u in aanmerking komt. U kunt online een lijst raadplegen met landen die in aanmerking komen voor een Canadese eTA. Hoewel zowel de eTA als het visum voor- en nadelen heeft, is het goede nieuws dat beide uitstekende reismogelijkheden bieden en geen van beide een bijzonder lastige aanvraagprocedure heeft. Veel succes met uw aanvraag en geniet van uw reis naar Canada.

Vraag de juiste reisvergunning voor Canada aan

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor de Canadese eTA, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen of een van de vele andere in aanmerking komende landen, dan hebt u een goedgekeurde eTA nodig voordat u voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden naar Canada reist. Ga aan de slag met uw aanvraag of raadpleeg de eTA-eisen voor meer informatie over de Canadese eTA.

Canadese eTA aanvragen

Delen

Facebook Twitter Youtube

Vraag een Canada eTA aan

Een eTA is een verplichte reisvergunning voor reizigers die Canada willen bezoeken voor toerisme, zakelijke doeleinden of voor doorreis.

Vraag een Canada eTA aan