Naar Canada reizen als u zwanger bent

Bewerkt: jan 09, 2024 | Tags: Reizen tijdens de zwangerschap, Canada Inreisvereisten

Reizen tijdens de zwangerschap kan moeilijk zijn vanwege de risico's en uitdagingen, maar je kunt het veiliger maken door je goed voor te bereiden. Een van de redenen waarom zwangere vrouwen bang zijn om op reis te gaan, is de prevalentie van bepaalde infecties en het risico op het ontwikkelen van ernstige complicaties die de bevalling kunnen beïnvloeden. Je kunt meer te weten komen over mogelijke risico's door je reisplannen zes maanden voor je vertrekdatum te bespreken met een zorgverlener in een ziekenhuis of een reiskliniek.

Flying to Canada while pregnant
Vliegen naar Canada tijdens de zwangerschap

De risico's en voorzorgsmaatregelen begrijpen

Overleg met een zorgverlener

Voordat je op reis gaat, is het voor zwangere vrouwen van cruciaal belang om te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij kan uw gezondheid en de gezondheid van uw zwangerschap beoordelen en u adviseren of u veilig kunt vliegen. Ze kunnen je ook tips geven over hoe je het comfortabel kunt houden en over mogelijke gezondheidsproblemen.

Beleid van luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot vliegen tijdens de zwangerschap

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben een verschillend beleid ten aanzien van zwangere reizigers. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan zwangere vrouwen toe om te vliegen tot een bepaald punt in hun zwangerschap, meestal tot 28-36 weken, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en of de zwangerschap risicovol is. Het is belangrijk om bij de luchtvaartmaatschappij na te vragen wat hun specifieke beleid is en welke documenten ze nodig hebben, zoals een brief van je zorgverlener.

Overwegingen voor lange vluchten

Langeafstandsvluchten, zoals die naar Canada, kunnen bijzonder lastig zijn. Langdurig zitten kan het risico op bloedstolsels vergroten, dus het is belangrijk om maatregelen te nemen om dit risico te verkleinen, zoals het dragen van steunkousen en regelmatig door de cabine lopen.

Vaccins

Vrouwen moeten ook voorzichtig zijn met de vaccins die ze nemen tijdens de zwangerschap. Ze moeten levende vaccins zoals mazelen, bof en rode hond vermijden, maar geïnactiveerde vaccins zoals hepatitis B zijn veilig om te gebruiken.

Zorg ervoor dat je advies krijgt van je verloskundige of gynaecoloog voordat je je laat vaccineren tijdens de zwangerschap. De zorgverlener zal je helpen een weloverwogen beslissing te nemen door factoren te evalueren zoals je gezondheidstoestand, de duur van je reis, het land van bestemming en het risico om de ziekte op te lopen.

Je vlucht voorbereiden

Uw vlucht boeken

Houd bij het boeken van je vlucht naar Canada rekening met de timing van je reis. Het tweede trimester wordt vaak beschouwd als de beste tijd om te vliegen, omdat het risico op veelvoorkomende zwangerschapscomplicaties dan lager is. Je loopt minder risico als je tussen de 18e en 24e week van de zwangerschap reist, omdat de meeste obstetrische noodgevallen in het eerste en derde trimester voorkomen. Zorgverleners kunnen u helpen de juiste reisbeslissing te nemen als u enkele reisgegevens met hen deelt. De informatie die u moet verstrekken, omvat de reden van de reis, de duur van de reis, de bestemmingen op uw reis, de geplande activiteiten, eventuele onderliggende medische aandoeningen of zwangerschapscomplicaties en de beschikbaarheid van medische zorg in het land van bestemming.

Ga bovendien voor rechtstreekse vluchten om het gedoe van tussenstops te vermijden en de totale reistijd te verkorten.

De juiste stoel kiezen

Het kiezen van de juiste stoel kan je comfort tijdens de vlucht aanzienlijk beïnvloeden. Een stoel aan het gangpad kan handiger zijn, zodat je gemakkelijk kunt opstaan om je te verplaatsen of naar het toilet te gaan. Sommige zwangere reizigers geven ook de voorkeur aan stoelen met extra beenruimte voor extra comfort.

Essentiële bagage

Neem een handbagage mee met essentiële spullen om het je comfortabel te maken tijdens de vlucht. Dit zijn onder andere snacks, een fles water om gehydrateerd te blijven, prenatale vitamines, eventuele medicijnen, een reiskussen en een deken. Neem ook belangrijke medische documenten mee, zoals je prenatale gegevens en informatie over je ziektekostenverzekering. Je kunt extra dingen meenemen zoals aambeienzalf, medicijnen tegen schimmelinfecties en prenatale vitamines als aanvulling op de artikelen in de gezondheidskit voor op reis. Je zorgprofessionals zullen je meer advies geven over de dingen die je nodig hebt, afhankelijk van je gezondheidsbehoeften.

Reisverzekering

Zorg ervoor dat je de juiste reisverzekering hebt als je zwanger op reis gaat. Kijk goed naar je verzekeringspolis en wat deze dekt, want de meeste verzekeringen dekken geen zwangerschapsgerelateerde aandoeningen en andere uitzonderlijke gevallen zoals ziekenhuiszorg voor premature baby's.

Tijdens de vlucht

Comfortabel blijven

Om comfortabel te blijven tijdens de vlucht, kleed je je in losse, comfortabele kleding en draag je comfortabele schoenen. Gebruik kussens om uw rug te ondersteunen en leg uw benen zo mogelijk omhoog. Een veiligheidsgordel kan gezondheidscomplicaties veroorzaken als deze niet goed wordt gebruikt. Zorg ervoor dat je de riemen zorgvuldig boven en onder je buik plaatst als je een diagonale schouderriem met heupgordel gebruikt. De veiligste manier om een heupgordel te gebruiken als dit de enige beschikbare optie is, is door de gordels bij het bekken vast te maken, onder de buik.

Gezondheidsrisico's tijdens de vlucht

Om gezondheidsrisico's te beheersen, moet u gehydrateerd blijven door veel water te drinken, cafeïne vermijden en lichte, voedzame maaltijden of snacks eten. Loop ongeveer elk uur door de cabine om de bloedsomloop te bevorderen en het risico op bloedstolsels te verminderen. Doe eenvoudige stretchoefeningen in uw stoel, met de nadruk op uw benen en onderrug.

Vliegreizen

Het meest voorkomende risico voor zwangere vrouwen tijdens het reizen is het ontwikkelen van bloedstolsels die bekend staan als diepe veneuze trombose (DVT). U kunt het risico op DVT verkleinen door uw benen te strekken terwijl u zit en door regelmatig op te staan en rond te lopen. Zorg er ook voor dat je indien mogelijk een stoel aan het gangpad hebt gekozen en vergeet niet om losse kleding en comfortabel schoeisel te dragen. Uw arts kan u zelfs aanvullende aanbevelingen geven, zoals het dragen van compressiekousen, om uw risico's te verminderen.

Bewegingsziekte

Zwangere vrouwen die vermoeden dat ze tijdens het reizen last kunnen krijgen van reisziekte, kunnen bepaalde medicijnen gebruiken die worden gebruikt om braken en misselijkheid tijdens de zwangerschap te behandelen. Raadpleeg je arts voor meer informatie over het gebruik van deze medicijnen.

Grote hoogte

Zwangere vrouwen moeten hoogtes boven 12000 voet vermijden, en 8200 voet voor risicovolle zwangerschappen en vrouwen in de late stadia van hun zwangerschap. Je moet altijd onthouden dat er in de meeste bestemmingen op grote hoogte geen arts of medische faciliteit beschikbaar is. Vergeet niet om je arts te informeren als je van plan bent om tijdens je reis een bestemming op grote hoogte te bezoeken.

Omgaan met zwangerschapssymptomen

Wees erop voorbereid om tijdens de vlucht met veel voorkomende zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid, brandend maagzuur en zwelling om te gaan. Gemberkauwtabletten of pepermuntthee kunnen helpen tegen misselijkheid, terwijl maagzuurremmers kunnen worden gebruikt tegen brandend maagzuur. Uw voeten hoger leggen kan helpen om zwellingen te verminderen.

Houd uw gezondheid in de gaten

Zoek onmiddellijk medische hulp als je tijdens het reizen een van de volgende symptomen ervaart: Vaginaal bloedverlies, uitdroging, aanhoudende diarree of braken, buikpijn of krampen. Andere complicaties waar je op moet letten zijn weeën, weefselverlies of stolsels, overmatige zwelling of pijn in je benen, ernstige hoofdpijn of visuele problemen en als je vliezen breken. Zorg ervoor dat je naar een zorgverlener gaat en hem of haar informeert over je recente reis als je een van de bovenstaande symptomen ervaart na terugkeer in eigen land.

Bescherming tegen door voedsel en water overgedragen ziekten

Wees voorzichtig met voedsel en negeer de voorzorgsmaatregelen voor veilig voedsel en water niet als je zwanger bent. De meeste door water en voedsel overgedragen ziekten kunnen ernstiger zijn voor zwangere vrouwen en kunnen het risico uitbreiden naar de ongeboren baby. Enkele van deze ziekten zijn hepatitis E, toxoplasmose en listeriose.

Vergeet niet om regelmatig je handen te wassen bij het omgaan met voedsel en bij het eten, plus andere hygiënepraktijken zoals handen wassen na gebruik van het toilet, na contact met dieren en zieke mensen, na het verschonen van luiers en nog veel meer.

Het is ook belangrijk om drinkwater te koken of te desinfecteren als het niet in een commercieel verzegelde fles zit. Vermijd langdurig gebruik van jodiumhoudende waterzuiveraars omdat dit kan leiden tot schildklierproblemen bij de ongeboren baby en pasgeborenen. Je moet ook rauw/ongebakken vlees en vis (inclusief schaaldieren) en ongepasteuriseerde zuivelproducten vermijden.

Bij aankomst in Canada

Aanpassen aan een nieuwe omgeving

Geef jezelf na aankomst in Canada de tijd om je aan te passen aan de nieuwe omgeving. Houd rekening met de veranderingen in klimaat en tijdzone en probeer zoveel mogelijk te rusten om vermoeidheid te voorkomen.

Milieu- en recreatierisico's

De recreatieve activiteiten die je tijdens je bezoek aan Canada wilt ondernemen, moet je bespreken met je zorgverlener, omdat sommige activiteiten niet aanbevelenswaardig zijn of extra voorzorgsmaatregelen vereisen. Bescherm jezelf tegen insectenziekten door de kans op insectenbeten te verkleinen met behulp van muskietennetten, beschermende kleding en insectenwerende middelen. Vermijd ook contact met dieren zoals honden, vogels, apen, vleermuizen, knaagdieren en slangen.

Toegang tot gezondheidszorg in Canada

Zorg dat je weet hoe je toegang krijgt tot gezondheidszorg in Canada, mocht je die nodig hebben. Canada heeft een hoog niveau van medische zorg, maar de toegang tot gezondheidszorg voor niet-ingezetenen kan beperkt en duur zijn. Zorg ervoor dat je een uitgebreide reisverzekering hebt die zwangerschapsgerelateerde aandoeningen dekt.

Speciale overwegingen

Reizen voor kraamzorg in Canada

Als je speciaal voor kraamzorg naar Canada reist, zorg er dan voor dat je alle nodige regelingen hebt getroffen voordat je vertrekt. Denk hierbij aan het bevestigen van afspraken met zorgverleners en inzicht in de kosten en dekking van de zorg.

Terug naar huis

Denk ook aan uw terugreis. Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen de risico's van vliegen toenemen. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van je zorgverlener voor de terugvlucht en dat deze binnen de toegestane reisperiode van de luchtvaartmaatschappij voor zwangere passagiers valt.

Conclusie

Naar Canada vliegen terwijl je zwanger bent is zeker mogelijk, maar het vereist wel zorgvuldige planning en overweging. Door te overleggen met zorgverleners, het beleid van de luchtvaartmaatschappij te begrijpen en maatregelen te nemen om comfortabel te blijven en gezondheidsrisico's te beperken, kunnen zwangere reizigers een veilige en plezierige reis hebben. Vergeet niet dat elke zwangerschap anders is, dus het is essentieel om rekening te houden met je persoonlijke gezondheid en omstandigheden bij het nemen van reisbeslissingen. Met de juiste voorbereidingen kan vliegen naar Canada tijdens de zwangerschap een probleemloze en stressvrije ervaring zijn.