Naar Canada reizen als u zwanger bent

Gepubliceerd: Sep 21, 2021 | Tags: Canada toelatingseisen, Op reis als je zwanger bent

Reizen tijdens de zwangerschap kan lastig zijn, vanwege de risico’s en ongemakken die er aan gepaard gaan, maar u kunt het een veiliger aangelegenheid maken door u goed voor te bereiden. Een van de redenen dat zwangere vrouwen niet graag reizen is vanwege infecties die ze kunnen oplopen en het risico van complicaties die de bevalling negatief kunnen beïnvloeden. U kunt meer te weten komen over mogelijke risico’s als u uw plannen zes maanden voor uw vertrek bespreekt met een medische hulpverlener van een ziekenhuis of consultatiebureau.

De reis op de juiste tijd plannen

U heeft minder kans op risico’s wanneer u op reis gaat tussen de 18e en 24e week van uw zwangerschap omdat de meeste verloskundige noodsituaties voorkomen tijdens het eerste trimester of het derde. Medische hulpverleners kunnen u helpen bij het maken van de juiste reisplannen als u hen vertelt over uw reisomstandigheden. De informatie die u er bij dient te vermelden is de reden voor de reis, de duur van de reis, de reisbestemming en de geplande activiteiten, bijzondere medische informatie of informatie over complicaties tijdens de zwangerschap, en het soort medische hulp dat u kunt verwachten in het land van bestemming.

Controleer of u de juiste reisverzekering heeft die ziektekosten dekt als u reist tijdens uw zwangerschap. Let op wat er in uw verzekeringspolis staat en wat er gedekt wordt aangezien de meeste ziekteverzekeringen liever geen dekking geven in omstandigheden die met zwangerschap te maken hebben, zoals ziekenhuiskosten voor te vroeg geboren baby’s.

Vaccins

Vrouwen dienen op te passen voor vaccins die zij tijdens de zwangerschap krijgen. Levende vaccins zoals vaccins tegen mazelen, de bof en rode hond moeten zij uit de weg gaan, maar geïnactiveerde vaccins zoals dat tegen hepatitis B zijn veilig.

Zorg ervoor dat u advies vraagt van uw medische hulpverlener alvorens vaccins te nemen terwijl u zwanger bent. De gezondheidszorg zal u helpen een verstandige beslissing te nemen door factoren in overweging te nemen zoals de staat van uw gezondheid, de lengte van uw reis, het land van bestemming en mogelijke risico’s  van ziekte.

Transportatierisico’s

Een veiligheidsgordel kan gezondheidsproblemen veroorzaken indien hij niet op de juiste wijze wordt gebruikt. Zorg ervoor dat de banden boven en onder uw buik bevestigd worden als u een diagonale schoudergordel aan doet met een tailleband. De veiligste manier om een tailleband te gebruiken indien dit de enige beschikbare optie is, is hem rond uw bekken te leggen, onder uw buik.

Reizen per vliegtuig

Het reizen per vliegtuig geeft geen risico voor zwangere vrouwen die geen medische of verloskundige complicaties hebben indien zij nog geen 36 weken zwanger zijn. De meeste vliegmaatschappijen zullen u geen toestemming geven om te vliegen of willen misschien een schriftelijke verklaring van een arts als uw zwangerschap ver gevorderd is. Alvorens uw vlucht te boeken kunt u het beste controleren welke beperkingen er gelden bij de gekozen vliegmaatschappij, om teleurstelling op het laatste ogenblik te voorkomen.

Een bekend gevaar voor zwangere vrouwen tijdens het reizen is het ontwikkelen van bloedpropjes in de aderen, beter bekend als trombose. U kunt het risico verminderen als u uw benen uitstrekt tijdens het zitten en regelmatig opstaat en rond gaat lopen. Zorg er ook voor dat u een zetel naast het middenpad heeft indien dit mogelijk is en denk eraan los zittende kleding te dragen en comfortabel schoeisel. Misschien heeft uw arts nog wat praktische tips voor u, zoals het dragen van steunkousen, om het risico te verminderen.

Reisziekte

Zwangere vrouwen die verwachten dat zij misselijk worden tijdens de reis kunnen  speciale medicatie tegen overgeven en misselijkheid tijdens de zwangerschap gebruiken. Vraag uw arts om u meer te vertellen over het gebruik van dit soort medicatie.

Omgevings- en recreatieve risico’s

De recreatieve activiteiten waaraan u van plan bent deel te nemen tijdens uw  verblijf in Canada moeten besproken worden met de medische hulpverlener, aangezien er activiteiten zijn die niet worden aanbevolen of die nader toegelicht moeten worden.

Grote hoogten

Zwangere vrouwen moeten hoogten boven 3.600 meter vermijden en in het geval van risico tijdens de zwangerschap en in het laatste stadium van de zwangerschap hoogten boven 2.500 meter. U moet altijd bedenken dat er hoog in de bergen geen dokters of medische hulpposten beschikbaar zijn. Denk eraan om uw medische hulpverlener op de hoogte te stellen van uw plan om een plaats in de bergen te bezoeken tijdens uw reis. 

Bescherming tegen ziektes veroorzaakt door voedsel en water

U dient tijdens de zwangerschap voorzichtig te zijn met het omgaan met voedsel en de waarschuwingen aangaande voedsel en water niet in de wind slaan. De meeste ziektes die veroorzaakt worden door water en voedsel kunnen zwangere vrouwen erger treffen en kunnen een risico zijn voor de ongeboren baby. Dit zijn bijvoorbeeld hepatitis E, toxoplasmose en listeriose.

Denk eraan regelmatig uw handen te wassen bij het aanraken van voedsel en tijdens het eten, plus de handwashygiëne zoals het wassen van handen na een bezoek aan het toilet, na contact met dieren en zieke mensen, na het verschonen  van luiers, en andere handelingen.

Ook is het belangrijk het drinkwater te koken of te desinfecteren als het niet uit een verzegelde fles van de fabriek komt. Vermijd het veelvuldig gebruik van jodium zuiveringsmiddelen omdat dit kan leiden tot schildklieraandoeningen bij ongeboren en pasgeboren baby’s. Ook moet u rauwe of onvoldoende gekookte vlees- en vissoorten (inclusief schaaldieren) vermijden, alsmede ongepasteuriseerde zuivelproducten.

Bescherming tegen ziektes als gevolg van contact met insecten en dieren

Bescherm uzelf tegen ziektes veroorzaakt door contact met insecten door het gebruik van een klamboe, beschermende kleding en insectenwerende middelen. Ook dient u contact met dieren zoals honden, vogels, apen, vleermuizen, knaagdieren en slangen te vermijden.

Neem een medische reisapotheek mee

U kunt nog wat artikelen in uw reistas pakken zoals crème tegen aambeien, medicatie tegen schimmelinfectie en vitamines die gezond zijn tijdens de zwangerschap, naast de artikelen die in uw reisapotheek vermeld staan. Uw medische hulpverleners kunnen u meer vertellen over specifieke dingen die u nodig heeft.

Houd uw gezondheid in de gaten

Ga direct naar een medische hulpverlener indien u tijdens uw reis de volgende symptomen heeft: vaginale bloedingen, deshydratatie aanhoudende diarree of braken, buikpijn, of krampen. Nog wat complicaties waar u voor moet oppassen zijn weeën, het afscheiden van weefsel of bloedklontjes, overmatige zwellingen in de benen, zware hoofdpijn of problemen met het zien, en het breken van de vliezen in de baarmoeder. Bezoek direct een medische hulpverlener en laat deze weten wat er gebeurd is tijdens uw reis als u een of meer van deze symptomen heeft na de reis.

Conclusie

Het reizen tijdens de zwangerschap kan veilig zijn als u op de hoogte bent van mogelijke risico’s. Met de nodige voorzorgsmaatregelen en de hulp van medische verzorgers, vliegtuigpersoneel en reisgezellen zou u in staat moeten zijn de risico’s zoveel mogelijk te beperken tijdsens uw reis naar Canada.

Vraag de juiste reisvergunning voor Canada aan

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor de Canadese eTA, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen of een van de vele andere in aanmerking komende landen, dan hebt u een goedgekeurde eTA nodig voordat u voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden naar Canada reist. Ga aan de slag met uw aanvraag of raadpleeg de eTA-eisen voor meer informatie over de Canadese eTA.

Canadese eTA aanvragen

Delen

Facebook Twitter Youtube

Vraag een Canada eTA aan

Een eTA is een verplichte reisvergunning voor reizigers die Canada willen bezoeken voor toerisme, zakelijke doeleinden of voor doorreis.

Vraag een Canada eTA aan