Wat gebeurt er als een Canada eTA niet direct wordt goedgekeurd?

Gepubliceerd: Mar 12, 2020 | Tags: Canada eTA-verwerking, Canada eTA-status

Introductie

De meeste eTA- aanvragen worden direct verwerkt. De aanvragers worden per e-mail op de hoogte gesteld, doorgaans vijf tot tien minuten na versturing van de aanvraag. Het kan echter ook voorkomen dat het een aantal uren of dagen duurt voordat een Canada eTA goedgekeurd  wordt.

Waarom is mijn eTA nog niet verwerkt?

Er zijn geen vastgestelde tijdslimieten voor het verwerken van aanvragen waar Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) zich toe verplicht. Daarom hoeven aanvragers zich geen zorgen te maken als zij niet binnen een paar uur een goedkeuring ontvangen. Als een aanvraag wordt opgehouden voor verder onderzoek krijgt de aanvrager daar doorgaans binnen 24-48 uur bericht van. Er zijn verschillende Canada eTA statussen waarbij de verwerkingstijd wordt aangegeven. De aanvragers kunnen ook de status van hun eTA aanvraag controleren op nieuwe updates als zij nog geen bericht hebben ontvangen per e-mail.

De meest gebruikelijke redenen voor het niet ontvangen van een eTA zijn onder meer deze:

  • Een hangende eTA- aanvraag die veroorzaakt wordt door het verstrekken van foutieve paspoortinformatie of andere biometrische informatie op de eTA- aanvraag. Verder kan uw aanvraag ook opgehouden worden om andere redenen zoals de noodzaak voor verder onderzoek, waarbij u verzocht zal worden een GCKey te creëren voor het verstrekken van extra documenten en bewijsstukkenvoor het in aanmerking komen voor een eTA voor IRCC om uw aanvraag te kunnen verwerken. Verder, als uw aanvraag opgehouden wordt kan het onder normale omstandigheden voorkomen dat u toch na verloop van tijd uw goedgekeurde eTA ontvangt.
  • Het kan ook voorkomen dat uw e-mail provider e-mails van IRCC als spam heeft aangemerkt. Om ervoor te zorgen dat u niet benadeeld wordt door spamfilters van uw provider kunt u regelmatig uw spamfolder nakijken of uw eTA status online controleren om te zien waar u op dat moment staat. Anders kunt u op uw eTA aanvraag een extra e-mailadres invullen door het volgende webformulier te bezoeken: http://www.cic.gc.ca/english/contacts/web-form.asp

Kan ik toch naar Canada reizen als ik mijn eTA niet heb ontvangen?

Nee, u kunt niet naar Canada reizen zonder een geldige en goedgekeurde reismachtiging als u in het bezit bent van een paspoort uit een land dat visumvrijstelling heeft. Met paspoorten van de Verenigde Staten is geen eTA of visum nodig bij een bezoek aan Canada. Andere reizigers die in aanmerking komen voor een Canada eTA dienen in het bezit te zijn van een goedgekeurde eTA of een Canadees bezoekersvisum alvorens in een vliegtuig naar Canada te stappen.

Indien uw eTA- aanvraag geweigerd is kunt u opnieuw een aanvraag indienen als uw omstandigheden inmiddels veranderd zijn of als u vergissingen in uw aanvraag die geleid hebben tot de weigering kunt corrigeren. Er kan u gevraagd worden bewijs te leveren van de veranderingen in uw omstandigheden; in ieder geval kunnen aanvragers aanvullende informatie leveren waarom de aanvraag opnieuw in behandeling moet worden genomen.

Wat gebeurt er als ik na een aantal weken geen update heb ontvangen?

U kunt regelmatig de status van uw eTA controleren met uw aanvraagnummer. Indien u wel bericht ontvangt van IRCC kunt u zich direct in verbinding stellen met hun eTA verwerkingsteam door het volgende webformulier te gebruiken: http://www.cic.gc.ca/english/contacts/web-form.asp

Conclusie

Een goedgekeurde eTA is vereist om op een vliegtuig naar Canada te kunnen stappen. Als een eTA aanvrager na een aantal dagen geen update heeft ontvangen omtrent zijn aanvraag, kan hij de status van zijn aanvraag online controleren of zich in verbinding stellen met IRCC voor meer informatie en een ander e-mailadres opgeven voor de aanvraag indien hij problemen heeft met het ontvangen van e-mails op het e-mailadres dat hij eerder vermeld had.