Canada eTA veelgestelde vragen

Canada eTA veelgestelde vragen

Wat is een Canadees eTA?

Een eTA is een officieel document en bevestigt de toestemming voor een reiziger om naar Canada te reizen. Hoewel het vrijwel hetzelfde doel heeft als een visum, is de werkwijze voor aanvraag erg verschillend. Het aanvragen van een standaard visum is vaak een lastig proces. Met een eTA-aanvraag kan men binnen enkele minuten uitvinden of men toestemming heeft om naar Canada te reizen.

Wie heeft een Canadees eTA nodig?

Een eTA is niet voor iedereen noodzakelijk. Alleen degenen uit landen met visa-vrijstelling zoals bepaalde Europese landen, evenals staatsburgers van Australië en Nieuw-Zeeland vallen onder de nieuwe regeling. Elke vreemdeling wiens thuisland niet is opgenomen in de lijst met landen met visa-vrijstelling moeten dezelfde reis-screening uitvoeren als voorheen.

Hoe kan ik een Canadees eTA aanvragen?

Het eTA-proces van aanvraag tot de ontvangst van het document is erg eenvoudig en is geheel web-gebaseerd. Reizigers van visa-vrijgestelde landen kunnen naar de website gaan van CIC (Citizenship and Immigration Canada) en voeren hun basisgegeven in, zoals naam en geboortedatum. Het kan ook nodig zijn om vingerafdrukken af te geven dus het is goed om een computer met biometrische scanner te gebruiken. Zodra de persoon door het systeem is gescreend, geeft de website de eTA. De eTA moet daarna worden uitgeprint en overhandigd worden aan de immigratie-beambten voor vertrek naar Canada.

Wat is een Electronic Travel Authorization (eTA)?

De eTA is het vereiste reisdocument voor vreemdelingen uit visa-vrijgestelde landen die van plan zijn naar Canada te reizen met het vliegtuig. De autorisatie wordt elektronisch gekoppeld aan uw paspoort en is geldig voor vijf jaar of totdat uw paspoort verloopt (wat het eerst komt).

Hoe kan ik een eTA aanvragen?

De aanvraag is eenvoudig kan binnen enkele minuten online worden gedaan. U hebt een paspoort, een creditcard (Visa of Mastercard) en een e-mailadres nodig. De creditcard heeft u nodig omdat de eTA $85 USD kost. De eTA is geldig voor een periode van maximaal vijf jaar.

Het aanvraagformulier voor een eTA is/zal beschikbaar zijn op deze website door hier te klikken.

Is een visum noodzakelijk als ik gewoon op doorreis ben in Canada zonder te stoppen?

Als u staatsburger bent van een land dan dat geen visa-vrijstelling heeft voor Canada, dan heeft u een transitvisum nodig, ook als u op doorreis bent zonder stop. Dit is zelfs nodig als de transit minder dan 48 uur bedraagt. Het transitvisum is kosteloos. Vul de aanvraag voor een bezoekersvisum (Temporary Resident Visa) in en kies transitvisum uit de lijst met opties op het formulier.

Als u visa-vrijstelling heeft voor Canada en u hebt nu een eTA nodig, dan heeft u nu ook een eTA nodig als u op doorreis bent in Canada.

Het is mogelijk dat u geen transitvisum of eTA nodig heeft als u naar of van de Verenigde Staten reist. Voor sommige vreemdelingen gelden afwijkende criteria en met het Transit Without Visa Program (TWOV) en het China Transit Program (CTP) kan men op doorreis zijn van en naar de Verenigde Staten zonder een Canadees transitvisum.

Wat zijn de voordelen van het eTA-systeem?

De belangrijkste doelstelling van het systeem is om personen die niet in aanmerking komen voor bezoek aan Canada vooraf en tijdig te kunnen identificeren. Mensen die ongewenst zijn, die een strafblad hebben of op de no-fly lijst staan kunnen met het systeem snel worden geïdentificeerd. De screening voor mensen die gewoon toegang hebben wordt met het systeem eenvoudiger en sneller

Wat kost het eTA-systeem voor de Canadese belastingbetaler?

Tegen de huidige dollarkoers wordt geschat dat voor de periode van eTA-analyse (2015 - 2024) het project $167,74 miljoen zal kosten. De netto impact voor de belanghebbenden is te verwaarlozen.

Met de bovenstaande berekening heeft het GOC aangenomen dat de gemiddelde inname aan eTA-aanvragen $23,1 per jaar bedraagt en dat er $ 1,8 miljoen wordt bespaard op de kosten van het terugsturen van ongewenste personen bij binnenkomst in Canada. Volgens de Gazette, heeft de CBSA geschat dat de kosten per ongewenst individu tussen $398,00 en $798,00 bedragen, afhankelijk hoe lang de persoon wordt vastgehouden. Het eTA-systeem kost $ 23,3 miljoen om in werking te stellen en kost daarna $19,5 miljoen per jaar.

Voor de toeristische sector kunnen de marketingkosten oplopen als men ervoor kiest om de eTA vereisten te adverteren als buitenlandse onderdanen geïnteresseerd zijn om te reizen naar Canada.

Hoewel de eTA niet onder de werkingssfeer van de CBO valt, moeten reizigers van visum-vrijgestelde landen (naast bepaalde uitzonderingen) een vergoeding betalen en de tijd nemen voor de aanvraag van een eTA. Voor de overgrote meerderheid van reizigers is dit echter een kwestie van een paar minuten en de kosten van een eTA laag.

Het is bekend dat de invoering van de eTA een aantal korte termijn gevolgen kan hebben. Het wordt echter aangenomen dat dit geen permanente gevolgen zal hebben voor het toerisme naar in Canada. De mogelijke impact op het toerisme zal worden gecompenseerd door het ongecompliceerde proces van de eTA-aanvraag. Verder is de eTA vijf jaar geldig en kost slechts $85. Mogelijke gevolgen worden verder teniet gedaan door een betere persoonlijke risico-evaluatie dan voorheen mogelijk was.

Reizigers komend via land of via een zeehaven hebben geen eTA nodig. Het wordt aangenomen dat dit niet zal leiden tot een stijging van binnenkomst via zeehavens omdat daar dezelfde strenge toelatingseisen worden toegepast als voorheen. Het is ook niet de verwachting dat de kosten van $85 zullen leiden tot een verandering in vervoerstype van potentiële bezoekers. Er zal waarschijnlijk een aanpassingsperiode zijn omdat bezoekers zich bewust worden van de inspectieregimes in de havens, ondanks de invoering van het eTA.

Het is mogelijk dat de GoC niet voldoende middelen heeft om tijdelijke verblijfsvergunningen (TRP's) te verwerken voor vreemdelingen uit landen met visum-vrijstelling en welke personen niet toegankelijk zijn. Ook kunnen er problemen optreden voor reizigers uit landen met visum-vrijstelling wiens permanente verblijfsvergunning is verlopen. Dit kan gebeuren op het moment dat men in het vliegtuig wil stappen zonder dat het CBS weet dat deze personen een permanente verblijfsvergunning hebben. Dit kan leiden tot een verscherping van Canada's verblijfseisen en een verscherping van de eisen aan documenten voor een permanente verblijfsvergunning en toename van gevallen voor de Immigration Appeal Division.